Program muzical 23:00 - Program muzical „Nopțile albe”
Actualitate
foto simbol
Sursa: abcnews.md
03.09.2015 16:42

Schemă: Evghenii Șevciuk este complicele politicienilor din dreapta Nistrului

Republica Moldova va continua să achite încă mult timp gazul livrat din Federația Rusă în stânga Nistrului, chiar dacă regiunea e controlată de separatiști. De această părere este expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Sergiu Tofilat. Contactat de Național FM, acesta a declarat că Moldova ar putea contesta datoria înregistrată de regiunea separatistă în instanțele internaționale, însă nu există, se pare, voință politică în acest sens. Potrivit Ministerului moldovean al Economiei, la ora actuală datoria S.A. „Moldovagaz” către „Gazprom” constituie circa 5 miliarde de dolari, din care 90% îi revine Tiraspolului.

Potrivit expertului, Sergiu Tofilat, R. Moldova ar putea înceta să achite gazul consumat de locuitorii de peste Nistru, după ce-și va apăra drepturile în instanțele internaționale, așa cum a procedat Ucraina în cazul regiunii separatiste Donbas. Totuși înainte de a merge pe această cale, Moldova trebuie să devină independentă energetic pentru a evita unele reacții negative din partea Federației Ruse.

Expertul consideră că în cei 24 de ani de independență aceste acțiuni ar fi fost îndeplinite, dacă exista voință din partea autorităților de la Chișinău.

„În mod normal, noi ar trebui să contestăm această datorie în instanțele internaționale, așa cum a procedat Ucraina cu livrările ilegale pe care le face „Gazprom” în regiunile ocupate din Donbas. Ei (Moscova) la fel au încercat să-i pună pe ucraineni pe aceeași sistemă, să livreze gazul în regiunile ocupate și să pună consumul în contul țării. Ucraina a contestat aceasta în instanțele internaționale și probabil același lucru ar trebui să-l facem și noi, dar întâi de toate ar trebui să declarăm teritoriul transnistrean ca fiind ocupat, și după aceasta să încercăm să contestăm datoria” a spus Tofilat.

Aceeași părere este împărtășită pentru postul nostru de radio și de analistul Oazu Nantoi. El amintește de 21 octombrie 1998, când Guvernul R. Moldova a adoptat hotărârea privind crearea S.A. „Moldovagaz”, și potrivit căreia concernul rus “Gazprom” obținea 50% din acțiuni. Acea hotărâre mai prevedea ca timp de un an departamentul privatizării să realizeze un audit extern în vederea stabilirii cotelor definitive ale acționarilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Ulterior, un studiu realizat de experții IDIS Viitorul a demonstrat că dacă s-ar fi făcut o estimare corectă a contribuției fiecărui acționar, atunci R. Moldova nu ar fi rămas cu 35%, dar ar fi deținut cel puțin 60 la sută din acțiunile companiei. Temelia acestei neregularități a fost pusă atunci când 13,5% din acțiuni au fost acordate S.A. Tiraspol-Transgaz, care din start a devenit un instrument de furt, a declarat Oazu Nantoi.

„În urma lipsei voinței la Chișinău și în urma complicității funcționarilor și politicieni suspuși de la Chișinău în furtul realizat prin sistemul energetic, noi asistăm la acest teatru al absurdului când un regim neconstituțional consumă gazul rusesc iar pe urmă „Gazprom” atacă Republica Moldova la Curtea Internațională de Arbitraj de la Moscova și revendică datorii de sute de milioane de dolari”, a menționat Oazu Nantoi.

Mai mult, analistul spune că liderul separatist, Evghenii Șevciuk, ar fi complicele politicienilor din dreapta Nistrului în schema frauduloasă din sistemul energetic și ar avea partea lui de câștig.

„În stânga Nistrului tariful pentru gazul consumat este stabilitt în mod arbitrar și este de regulă de 5-7 ori mai mic decât prețul la care este contractat gazul de la „Gazprom”. Acești bani se acumulează pe un cont bancar special care este gestionat absolut netransparent de Evghenii Șevciuc. Din această cauză „mândra” lui se plimbă prin Europa și prin Dubai, circulă cu autoturisme luxoase. Acesta este un furt instituționalizat, iar noi ne prefacem că plouă.

E vorba despre un furt cu complicitatea celor de la Chișinău. Șevciuc e complice la acest furt. El are cota lui pe lângă băieții șmecheri de la Chișinău și cei de la Moscova. Republica Moldova nu a contestat privatizarea ilegală a Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. În noiembrie 2008, în prezența lui Vladimir Putin, care pe atunci era președinte de guvern al Rusiei, a fost semnat acordul între Centrala de la Cuciurgan și Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” privind sporirea exportului energiei electrice de la Cuciurgan pe piața românească, inclusiv sincronizarea agregatelor cu piața românească. E vorba de complicitatea conducerii RM la acest furt. Statul Republica Moldova nu recurge la normele de drept internațional pentru a-și apăra interesele pe teritoriul său. Noi, de exemplu, achităm tarifele pentru energia electrică dar această energie ne-o vinde întreprinderea „Energocapital” înregistrată pe stradela Muncii nr. 7 din Tiraspol, care are un singur angajat. Această întreprindere preia gaz de la „Moldovagaz” gratis, dacă nu greșesc, îl oferă Centralei de la Cuciurgan iar din contul acestui gaz produce energie electrică, pe care ni-l vinde nouă. Această companie, cu un singur angajat, timp de 3 zile a primit licența de la ANRE, pentru livrarea energiei electrice pe piața moldovenească. Rezultă că noi, toți consumatorii de pe malul drept al Nistrului, achitând tarifele pentru energie electrică de facto plătim „откат”-urile în buzunarele unor persoane de la Chișinău, lui Eugen Șevciuc și fratelui mai mare de la Moscova. Aceasta este schema evidentă, care nici nu este camuflată dar ne lasă pe noi toți indiferenți”, a conchis Oazu Nantoi.

Potrivit Ministerului Economiei de la Chișinău, datoria părții drepte a Nistrului constituie sub 500 milioane de dolari, din care 455 milioane de dolari au fost acumulate în perioada anilor 2011- iulie 2015, în special din cauza neajustării tarifelor.

Solicitați de Național FM reprezentanții Ministerului Economiei s-au eschivat să comenteze subiectul pe motiv că ar fi extrem de ocupați în această perioadă.


Stiri relevante

Ungaria intenţionează să oprească afluxul de imigranţi cu ajutorul armatei Pentru a opri afluxul de imigranţi, Ungaria va desfăşura forţe de ...
Ministrul ungar de externe: Eşecul politicii Uniunii Europene privind migraţia este tot mai evident Eşecul politicii Uniunii Europene privind migraţia este tot mai evident, i...
Angela Merkel: Germania poate suporta un aflux record de refugiaţi fără a creşte taxele Într-un interviu publicat în presa germană şi citat de agenţiile Reuters ş...
Gazprom şi partenerii săi europeni au semnat un pact al acţionarilor pentru gazoductul Nord Stream-2 Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a semnat un pact al acţionarilor cu...
Î.C.S.„Red Union Fenosa” nu este de acord cu decizia Curţii Supreme de Justiţie Compania „Red Union Fenosa” și-a exprimat dezacordul față de decizia Curţ...
Majorarea prețului pâinii s-ar fi făcut printr-o înțelegere de cartel între două asociații de panificație Majorarea prețului pânii s-ar fi făcut printr-o înțelegere de cartel într...
Frans Timmermans: Problema globală a migraţiei necesită o soluţie europeană Europenii trebuie să se asigure că imigranţii au un ,,refugiu sigur în l...